петък, 21 септември 2012 г.

24-часова стачка против приватизацията на железниците в Испания


17.09.2012. От 80 до 90% работници на железопътния транспорт в Испания участват в 24-часова стачка. Над 300 влака са отменени.
Железничарите се решиха на крайната мярка, протестирайки срещу решението на правителството да приватизира железопътната мрежа, както и да намали заплатите в сектора средно със 7%. Според плановете на испанското правителство, приватизацията на националните железопътни превози трябва да започне на 31 юли 2013 г.

В профсъюзите са на мнение, че приватизацията ще доведе до съкращаване на работни места и влошаване на ситуацията около железопътния транспорт.

„Компанията не иска да преговаря с нас, а правителството – още по-малко. Ръководството смята, че има прекалено много служители и трябва да бъдат направени съкращения,” коментира синдикалистката Лорена Мачин. „Как? – ние не знаем как. Благодарение на тези реформи ставаме много лесни за уволнение и всеки от нас може да бъде изхвърлен във всеки един момент.”
В знак на солидарност със служителите в железопътния транспорт метрото на столицата Мадрид ще прекрати работа от 6 до 10 часа и от 17 до 21 часа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар