четвъртък, 6 септември 2012 г.

Протест на шивачки в Ботевград

31.08.2012. Около 60 работнички от шивашката фирма „П.Р. Продакшън” в Ботевград отказаха да седнат на работните си места. Те се събраха пред сградата на фирмата в знак на протест.

„През последните месеци  заплатите ни намаляха драстично, има шивачки, които миналия месец са взели  по 50 и  70 лева, въпреки че са работили на пълен работен ден, понякога и повече от 8 часа” – оплакаха се жените. В момента възнагражденията им са около 200-300 лева, а когато са започнали работа преди година заплатите са били от 500 до 800 лева.

Освен това шивачките  настояват да получават заплатите си на регламентирано число всеки месец.  „В трудовия ни договор пише, че плащанията за месеца ще стават на две дати, но това не се спазва. Плащането е само един път, и то не се знае на коя дата. Парите за август ни казват, че ще ги получим най-рано на 3 септември. За нас това е късно, защото повечето имат да плащат заеми към банки, идва първият учебен ден, има разходи по децата”- заявиха  работничките пред нашия екип.  „Нямаме пари да си купим храна, от няколко дни идваме на работа гладни”- оплакаха се работнички. Сред тях има и жени, които са претърпели онкологични операции, самотни майки  и т.н. Те твърдят, че фирмата има поръчки и нямат обяснение защо възнагражденията им са спаднали драстично.

Управителката на фирмата Росица Тошкова разговаря по телефона с една от протестиращите работничките. Тя заявила, че ще изпрати служител, който да изплати още днес част от заплатите на шивачките, а останала част – в понеделник. Условието обаче е да се върнат веднага на работните си места. В противен случай Росица Тошкова е заявила, че в понеделник ще ликвидира фирмата в Ботевград.

Представител на администрацията прикани протестиращите да започнат работа, тъй като са в нарушение на трудовата дисциплина. „Ако не изпълним в срок поръчката, която шием в момента, ще има големи санкции” – предупреди служителката от администрацията.

След едночасов протест шивачките се върнаха на работните си места в очакване на обещаната среща с Росица Тошкова.








***

Росица Тошкова отказа да разговаря с журналисти

Управителката на „П.Р. Продакшън”  Росица Тошкова е пристигнала в Ботевград заради протеста на шивачките. Тя обаче е предупредила портиерката на сградата да не бъдат допускани журналисти.

След идването на Росица Тошкова  днес на работниците са изплатени по 100 лв. В началото на следващата седмица има обещание да получат и останалата част от заплатите си.

Пред шивачките Росица Тошкова е казала, че заплатите им са ниски, защото те не работят  и ги е нарекла „неблагодарници”.

На снимката: Мерцедесът на Росица Тошкова на паркинга пред фирмата

botevgrad.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар