четвъртък, 18 април 2013 г.

35 ранени след стрелба по чуждестранни работници в ГърцияОколо 200 берачи на ягоди искали да им платят бавените от шест месеца заплати, но били разгонени с изстрели
35 чуждестранни работници от Бангладеш бяха ранени при опит за силово прекратяване на трудов конфликт на полуостров Пелопонес, Южна Гърция, прададе радио Атина.
Инцидентът е станал, след като 200 чуждестранни берачи на ягоди излезли на демонстрация в селището Неа Манолада с искания да им бъдат изплатени забавените заплатите за последните шест месеца
В разгара на протеста един от помощниците на работодателя използвал огнестрелно оръжие.
Полицията е арестувала собственика на селскостопанското предприятие и издирва гърците, замесени в кървавия инцидент.
Медиите в Гърция са потресени от инцидента, на който широко внимание отделят днес и световните печатни издания.
"Нов удар в родината на ягодите", "ягоди и кръв", "биячи стрелят срещу протестиращи и раниха 35 имигранти", гласят някои от заглавията в гръцката преса.
Според публикациите гръцкият работодател дължал между 750 и 1000 евро на всеки от 200-те чуждестранни имигранти, трудили се на ягодовата му плантация в южната част на страната.
Дължимата сума възлизала на 150-200 хиляди евро
По жертвите било стреляно с ловни пушки, а болницата била пълна с окървавени чужденци, пишат електронните издания.
Кървавият инцидент показва за сетен път жестоката експлоатация на чуждестранни земеделски работници от местни чифликчии, които безцеремонно се гаврят с тях, като ги обричат на мизерно съществуване, настанявайки ги в мизерни бараки, за които искат наеми, пише в. "Та неа".
vesti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар