сряда, 21 септември 2011 г.

Социални работници стоят с месеци без заплата




35 души, работещи по европейски проект като домашни помощници във Враца, от половин година са без заплати. Проектът се изпълнява от неправителствена организация, на която държавата е превела част от парите, но те така и не стигнали до хората.

На 1 март потърпевшите сключват договор с неправителственото сдружение "Враца 2007" и започват работа като социални асистенти и домашни помощници по европейски проект.  Всеки от назначените се грижи за по двама самотноживеещи инвалиди. Възнагражденията варират между 280  и 330 лева, но още в самото начало става ясно, че няма да се изплащат навреме.

Така вече поливин година хората са без възнаграждения, а всичките им опити на да се свържат с отговорен представител на сдружението и на асоциацията-майка в София удрят на камък. Техническият сътрудник по проекта пък се опита да се скрие от камерата на bTV.

От  Инспекцията по труда във Враца обясниха, че  три пъти са глобявали работодателя заради забавени плащания. Последната глоба е в размер на 20 000 лева. В резултат Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта излязоха с кардинално решение - от днес договорът на сдружението се прекратява, като в двумесечен срок трябва да бъдат изплатени дължимите до момента възнаграждения.

В разговор по телефона за bTV социалният министър Тотю Младенов се закани да даде некоректния работодател на прокуратурата. Обмисля се и вариант потърпевшите социални асистенти да бъдат прехвърлени на работа към Общината.

btv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар