понеделник, 19 септември 2011 г.

Шивачки от Кюстендил - оставени без заплати




Гръцки собственик на шивашка фирма в Кюстендил остави без заплати работниците си, след като ги изпрати в принудителен неплатен отпуск. Връщайки се на работа, шивачките заварили празни халета, без техника и оборудване. Всяка от жените има да получава средно по 2 хил. лв. заплата и обезщетения за отпуск.

Шивачки от фирмата разказаха, че се чувстват излъгани, че няма кой да ги защити и настояват да получат възнагражденията си за това, което са изработили.

Шивачка: - За четири месеца имаме заплати да получаваме, осигуровки мислиме, че до юни са внесени, юли и август - не. А имаме за по две години отпуски неизползвани. Некои имат за три, четири години.

Шивачка: - Идват тук, отварят си фирми, работиш им по три-четири месеца - пет и накрая не получаваш пари. Каква е тази държава? Кой ни защитава нас? - Никой.

Средната заплата в шивашкия цех била около 300 лв. Въпреки ниското заплащане, жените разчитали на работата, за да издържат семействата си.

Шивачка: - До последно ни лъжеше, че има работа за десет години напред и в един момент казва: До тука сме!

50-те работнички потърсили помощ от Инспекцията по труда. От там им отговорили, че гръцкият собственик е обявил фирмата във фалит и ще прекрати дейността си в България. Според инспекторите, досега фирмата не е имала нарушения на трудовото законодателство.
Александър Крумов - началник на Инспекция по труда - Кюстендил: - По отношение на закриване на производството, както и по отношение освобождаване на работещите във фирмата са спазени всички законови норми, като ние констатирахме едно нарушение - не са изплатени трудови възнаграждения за м. юни и за м. юли.

Екипът ни не успя да открие гръцкия собственик на фирма "ДЖИ ЕН". Шивачките са изпратили писмо и до социалното министерство с надеждата, че оттам ще им помогнат да получат заплатите си.

бнт.бг



Няма коментари:

Публикуване на коментар