петък, 2 септември 2011 г.

Протест срещу приватизацията на „Булгартабак” в София




Около 500 тютюноработници от фабриките в София и Благоевград се събраха да протестират пред Агенцията за приватизация и поискаха отмяна на сделката за "Булгартабак" и оставката на приватизатор номер едно Емил Караниколов. Тютюневите работници отказаха да разговарят с него, след като той слезе при тях и ги покани на разговор.

В продължение на час протестиращите, организирани от КТ "Подкрепа" и КНСБ, скандираха "Оставка!", "Мафия", "Продадоха България", а възгласите "Мишоци" бяха отправени по адрес на депутатите, които се скрили в парламента и не откликнали на апела за съдействие.

Прочетена бе и декларация от участниците в протестния митинг, адресирана до премиера Бойко Борисов и до Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

В нея протестиращите изразиха още притеснението си за изпълнението на социалните ангажименти от страна на купувача и за работата си през следващите години. Тютюноработниците апелираха още управляващите и Надзора на БТ към "пробуждане на чувството за граждански морал".

Мощно освиркан, освен приватизационният шеф, беше и финансовият министър Симеон Дянков. Синдикатите го обвиниха, че бърза до попълни дупките в хазната с 200 млн. лева за "БТ".

Виковете "У-у-у-у-у-у!" Дянков отнесе заради обясненията му, че с парите от приватизацията на тютюневия холдинг ще вдигне пенсиите.

Това прави само по 2,20 лв. на месец за всички пенсионери за 3 години, опонираха от тютюневия синдикат в "Благоевград БТ".

Няма коментари:

Публикуване на коментар