вторник, 20 декември 2011 г.

Ръководството на БДЖ има мисия да ликвидира железницата по много йезуитски начин

Инж. Емил Стрезов в  интервю за медйния раздел на Сдружение "Български Локомотивен Форум"



Той е:
 Заместник управител в Сдружение „Български Локомотивен Форум”;
 Инженер по електроника и автоматизация;
 Специалист по парна тракция;
 Член на Холандската парна асоциация SSN;
 Създател на система за резервно енергозахравнане при парните локомотиви;

Добър вечер, Г-н Стрезов.
-Добър вечер.

Повод за това интервю е случващото се в железниците и продължаващата вече 16-ти ден стачка. Като независим специалист и човек, съпричастен на проблемите в железницата, разкажете какво всъщност се случва, на какво сме свидетели? Стачкуват предимно хора от превозния персонал – началници на влакове и кондуктори?
-От едната страна са синдикатите. Това, че стачкува предимно превозен персонал, кондуктори и началници на влакове, това е лично решение и право на всеки. Има хора, които защитават своите дребни интереси на работници. От друга страна, стачката има право доколкото са засегнати интересите на работниците. Генерално погледнато обаче, тази стачка е предизвикавна, инсценирана, тя е поддържана. Ръководството на БДЖ си личи, че няма намерение да постига конструктивен диалог със стачкуващите и да постигне някакво приемливо споразумение, което да се подпише, да се прекрати стачката и да започнат да се изпълняват ангажиментите по него. Това ръководство има за цел да поддържа стачката, защото е ясно, че тази стачка като продължи прекалено дълго, както вече две седмици продължава, това е катастрофално за железниците. Ръководството има интерес или му е вменена мисия да поддържа стачката, за да хвърли вината и отговорността върху синдикатите и работниците, участващи в стачката при фалит на БДЖ.

Искате да кажете, че ръководството на БДЖ се опитва да ликвидира компанията и да прехвърли вината върху служителите?
-Ръководството на БДЖ има за задача. Тук малко става като световна конспирация и е малко вероятно много хора да се замислят за това нещо, но да, ръководството има за мисия да ликвидира железницата и то по много гнусен и йезуитски начин – т.е. да хвърли вината и последствията върху стачкуващите. Да излезе и да каже „Ето на, ние направихме всичко за компанията, но синдикатите не разбират от дума, поддържат стачката и ето го резултата!”. Много добре режисиран сценарий.

Хората около Вас какво мнение споделят за стачката?
-Ами много противоречиви мнения. Сега всеки човек различно мнение има, но повечето хора смятат, че стачката не е предизвикана от истинските проблеми на работещите в тази железница. Все повече се налага мнението, че стачката е организирана отвън, а синдикатите се явяват някакъв инструмент за поддържане на тази стачка. И тъй като голяма част от синдикалните лидери са хора, които лесно биват манипулирани, хора, които явно не могат да се усетят по-глобално как стоят нещата, това е най-лесния начин. Не се постигат никакви споразумения на безкрайните преговори, стачката продължава и продължава, а ръководството изпълнява плановете, за които е поставено. Това ръководство е поставено абсолютно логично не на място. Някой, който няма хабер от транспорт, го поставят като изпълнителен директор на БДЖ. Хубаво, той може да е икономист, той може да е консултант, може да разбира от мениджмънт, от управление, но БДЖ е структура с много специфична дейност и нейният ръководител трябва поне малко да разбира от процеса на работа, поне малко да е в час. Не е нужно да е върховен специалист, защото е логично да има екип от експерти, но поне трябва да може да разбира какво му говорят тези експерти. Защото иначе те чисто и просто могат да го лъжат и той да им вярва. И друго. Не може, председателят на съвета на директорите да се изживява като собственик, като феодал на тази фирма. Той няма абсолютно никакви управленски права. Единствените му правомощия са да води заседанията на управителния съвет, да докладва пред заседанията дневния ред и да подписва протоколите от тях. Все едно е в рамките на държавата председателят на парламента Цецка Цачева да командва Бойко Борисов какво да прави. Защото това става в БДЖ – лицето Владимир Владимиров командва лицето Йордан Недев.

България е заплашена да остане без влакове по Коледа.
-Ще остане, да. За да може тази железница да бъде ликвидирана. А целта на ликвидирането на железницата е да се заличат, да се заметат следите от убийствено големите кражби, извършвани последните 20 години. Нещата не са тръгнали от сега. След като едно предприятие бъде обявено във фалит и впоследствие в ликвидация евентуално, нещата се замиват, замазват и т.н. И вместо маса хора, които през последните 20 години са крали и безчинствали и са го източвали по всякакъв начин, да намерят мястото си в затвора, те ще си потриват доволно ръцете и ще се радват на придобитото. А пък защо през всички тези години не е упражняван контрол и тези хора са оставени да безчинстват по този начин е съвсем друг въпрос.

В железницата има атракционни пътувания, които също бяха голям проблем. Вие участвате в тези пътувания от няколко години насам. Какво е Вашето мнение, каква е причината тези пътувания да са придружени от множество неуредици, които от своя страна водят до отлив на клиенти?
-Ами основната причина за отказване на подадени заявки и запитвания за такива атракционни пътувания се оказва незаинтересоваността от страна на отговорните чиновници от „Пътнически превози” от организирането и провеждането на такъв тип пътувания, защото на тези чиновници основната мисъл когато трябва да се свърши някаква работа е „Каква е моята лична далавера и какво ще ми влезе в джоба?”. И тъй като мисълта им е, че няма да им влезе в джоба, а трябва да свършат малко работа, за която получават заплати, след като могат да не свършат тази работа, по-добре е да направят така, че да не я свършат, т.е. да провалят тези пътувания. А туй, че атракционните пътувания са една от малкото печеливши дейности в БДЖ, това никой не го интересува.

В интервюто си за радио „Реакция”, Г-н Недев каза, че атракционните пътувания не можело да се определи до каква степен носят приход. Те били много малко и било несериозно да се говори, че са доходоносни.
-Какво значи – като са малко не са доходоносни? Всяко едно атракционно пътуване има някакви приходи от него, които са много големи. Защо? Защото има определени цени за тези пътувания – цена за парна машина, на ден, на километър, за палене, за гасене, за вагони и т.н.

Колко грубо излиза като цена едно пътуване да кажем по един маршрут между София и Лакатник?
-Ами за Лакатник не знам, но за голямото пътуване на частния германски влак през 2007 г. из цяла България, обслужен от две парни машини, доколкото разбрах цялото пътуване е струвало някъде около 200 хил. Евро. Интересното е друго. Колкото и да струват тези пътувания, каквито и пари да влизат от тези пътувания, те са много, несравнимо повече от малките приходи от редовна пътническа дейност. Защото не можеш на един човек да поискаш 100 лева от София до Пловдив, ако наистина себестойността е толкова. Той просто няма да се качи. Докато туристите за такова пътуване на такова разстояние ще ги дадат. И много повече ще дадат. Защото това не е нормално пътуване, това е пътуване с цел развлечение. А за развлечение хората дават много. Интересно е, че парите от тези пътувания потъват в бездънната каца на Холдинг БДЖ и в поделенията, които обслужват тези пътувания, не се връща нищо. Ето например депата, които стопанисват и обслужват парните машини – в тях не се връща нищо за поддръжката на тези парни машини. Докато за електровозите и дизелите има постъпления от извършваната от тях дейност. За парните машини – нищо!

За възстановяването на една от парните машини в БДЖ, хора от Сдружение „Български Локомотивен Форум” дадоха дори и лични средства, след като пари за тази машина бяха отпуснати. Вярно ли е това нещо, до каква степен и на какво се дължи?
-Ами за ремонта на локомотив 03.12 в депо Горна Оряховица струваше по груби сметки около 50 000 лв от БДЖ. Обаче независимо от това бяха нужни да се дадат немалко пари, лични пари от джоба на хора, които са ентусиазирани, които са желаещи тази машина да се ремонтира. Не само пари, ами и трудодни.

Ръководството на БДЖ обаче казва, че такова нещо нямало?
-Ами тук се случва нещо като детската игра „Счупен телефон”. Ръководството на БДЖ в лицето на бившия директор „Локомотиви” много добре знае, защото този директор подписа заповед, с която се разрешава полагането на доброволен труд от членове на Сдружение „БЛФ” при ремонта на парен локомотив 03.12 и т.н. Това нещо бе изпратено до ръководството на депото, на базата на което бяха проведени инструктажи и цялото ръководство на депо Горна Оряховица е наясно кой от нашето сдружение каква работа е свършил по 03.12 и по 16.01, защото ние ежедневно имахме контакт с това ръководство. Тъй, че няма никакво основание за такива твърдения, че нямало такова нещо. Просто чиновниците по дирекцията не контактуват, няма комуникация между тях.

За финал, ще има ли БДЖ според Вас?
-Ами ще има, но не е ясно какво ще остане зад тази абревиатура. Защото както е тръгнало, БДЖ ще остане като юридическо лице в Търговския регистър, но каква дейност ще извършва изобщо не е ясно при това ръководство. Ако туй ръководство не бъде изхвърлено от тази железница, не виждам какво ще се случи.

Тоест възможен е сценарий „Кремиковци”?
-Абсолютно.

Благодаря Ви много за това интервю.

Няма коментари:

Публикуване на коментар