вторник, 13 декември 2011 г.

Шивачки в Сърница на бунт заради неизплатени от 6 месеца заплати


Стотици хиляди български работници ще посрещнат празниците без заплати или с трохи, които е трябвало да им бъдат изплатени преди месеци.

Драстичен пример за това е от град Сърница. Там 200 шивачки не са получили заплатите си за последните 6 месеца. Жените са взели пари през септември, но това са били заплати за месец юни.

Сагата продължава от 2009 година. Нередовното изплащане на заплати е изкарвало на бунтове и стачки и друг път шивачките. Това обаче не е дало резултат до момента. Ето защо тази седмица жените подали колективно решение за напускане.

Фейзе Чауш е синдикален лидер на жените в предприятието. Тя твърди, че положението вече не се издържа. По думите й белгийският собственик на предприятието изобщо не се уплашил от масовото напускане на работничките.

"Поискахме да подпишем споразумение със собственика, че ще си получим дължимите работни заплати, но той не пожела", обясни Фейзе Чауш. По думите й сумите за получаване изобщо не са големи – има и жени с под минималната работна заплата, а когато няма работа възнагражденията им са паднали под 100 лева.

Жените се оплакват и от лошите условия на труд.

Собственикът Хенг Битебиер не пожела да се яви пред камерата на bTV или да изпрати представител. Казва, че ще изплати заплатите, но не знае кога това ще се случи. А вината за ситуацията хвърля върху кризата.

"Каквито и затруднения да има работодателят, той е длъжен да гарантира поне 60% от брутното трудово възнаграждение на работника, но не по-малко от минималната работна заплата за страната, която сега е 270 лева", заяви Мария Пъпанова, Дирекция „инспекция по труда”- Пазарджик. "Това е едно от проблемните предприятие на пазарджишка област", допълни тя.

От 2007 година досега са направени 13 инспекции в предприятието, като голяма част от тях са по жалби на работничките. От 2007 година досега са написани 19 акта, като два от тях са от вчера. Общата сума на наказателните постановления е 45 000 лева.

От общината пък заявиха, че в момента се водят преговори с двама нови инвеститори в тази сфера и се прави всичко възможно да се осигури работа на жените.

"Жените имат право не да разчитат на добрата воля на работодателя, а да заведат иск", заяви бившият социален министър Иван Нейков. "Този иск може да е общ и да се заведе в районния съд. Синдикатът ще им помогне", заяви Нейков. По думите му няма проблем шивачките да спечелят делото. Според него обаче цялата процедура е дълга и понякога отнема по 1-2 години, за да се стигне до изплащане на заплатите.

"Много пъти е предлагано държавата да създаде специализиран съд, който в рамките на две-три седмици да решава подобни казуси", заяви Иван Нейков. "Бързата процедура, каквато би дал подобен съд, ще даде възможност на работниците бързо да си съберат парите", смята Нейков.

По думите му около 20% от хората редовно или от време на време не си получават заплатите. "Тук не говорим за изключение, а за проблем в дълбочина".

Чавдар Христов, КНСБ поясни, че в момента съществува норма в кодекса на труда, която задължава работодателя да издаде справка на всеки един работник за това какво му се дължи. С тази справка работникът може да иска издаване на изпълнителна заповед.

"Тези жени могат да се обърнат към съда за издаване на изпълнителна заповед. Нашият синдикат има ежедневна връзка с тях, казали сме им какво могат да направят", допълни Чавдар Христов. Той обясни още, че прокуратурата е била задействана още в началото на годината по преписки от министъра на труда и социалната политика.

"Държавата нищо не може да направи. Няма норма, която да задължава дадена институция нещо да направи, включително инспекцията, която прави проверки, оказва натиск, но не може да ги глоби за неизплащане на заплати", поясни Чавдар Нейков.

бтв

Няма коментари:

Публикуване на коментар