понеделник, 17 декември 2012 г.

„Ще блокираме пътища и т'ва е, бе!“ Стачката във ВМЗ-Сопот продължава




17.12.2012. Стачката във ВМЗ Сопот продължава. Срещата на премиера Борисов със синдикатите не даде очаквания резултат. Днес по дебитните карти на работниците беше преведен авансът за октомври. Очаква се в четвъртък да получат предпразнично още някаква символична сума. 
Докато очакваха синдикалните лидери да се завърнат от София, работниците маркираха революционната си настройка:
- Ще блокираме пътища и т'ва е, бе!
В такава обстановка Общото събрание излезе с категорично решение за бъдещите действия.
Иванка Иванова – лидер на КНСБ във ВМЗ-Сопот:
- Стачката продължава. Хората се съмняват, че ще получат дори това, което се очаква в четвъртък. Затова продължаваме отвън.
Димитър Атанасов - лидер на КТ „Подкрепа" във ВМЗ-Сопот:
- Казахме им, че премиерът се е ангажирал, но не ни чуха. Ние няма да предадем хората.
Общо един милион трябва да бъде разпределен между работниците днес и в четвъртък.
Стефка Примова – педседател на Синдикат „Машиностроене" към КТ „Покрепа":
- Това е една троха, която ще отиде за ток и вода. Хората няма да имат дори жълти стотинки да посрещнат празниците.
Вътрешни хора разкриха, че в тази ситуация се разгръщат шумни семейни скандали. Работниците са изпаднали в унизителната ситуация да чакат помощ от ученици.
Петър Михайлов:
- Получихме обаждания от ученици, които събират помощи да изпратят на бедстващите във ВМЗ. От БЧК започнаха да се получават първите помощи.
Синдикатите уточниха, че на този етап стачката се ограничава в Сопот. Не е изключено, ако не бъдат изпълнение исканията на работниците, след празниците да бъдат окупирани и жълтите павета.
Докато разговорите в София течаха, 47-годишната Станка Делевска от Сопот, дългогодишна работничка във ВМЗ Сопот, припадна от напрежение. Тя беше откарана с линейка на Спешна помощ в МБАЛ “Д-р Киро Попов” гр. Карлово.
По първоначални данни и обяснения на очевидци тя е вдигнала високо кръвно налягане. Това е вторият случай, при който линейка влиза в завода от началото на стачните действия.


БНТ-Пловдив

Някои медии, политици и синдикални лидери бързо, бързо се опитаха да "приключат" стачката. Но не така мислят работниците. А тяхната последна дума е: СТАЧКАТА ПРОДЪЛЖАВА! (Раб. глас)

Няма коментари:

Публикуване на коментар