петък, 7 декември 2012 г.

Работниците от ТЕРЕМ-Пловдив заплашват с протести


Недоволни от заплащането, работниците от пловдивския авиоремонтен завод "ТЕРЕМ - Георги Бенковски" заплашиха с протести. Според синдикатите над 300 души в предприятието получават минимална работна заплата, а ръководството проваля преговорите за колективен трудов договор.
От 2008-а година, когато се извършва приватизацията на ТЕРЕМ, работниците получават минимална работна заплата. Докато в първите години оправданието на ръководството за тези възнаграждения е, че няма поръчки, през изминалата една година в завода в Пловдив има работа, но възнагражденията ни са същите, казва лидерът на КТ "Подкрепа" в предприятието Николай Христев. Получаваме минимални работни заплати, подхвърлят ти по някакви стотина лева като ДМС.
По думите на Христев, с такива пари не може да се живее. Той уточнява, че при преговорите с ръководството настояването на синдикатите е било месечната заплата в предприятието да стане минимум 600 лева:
Това беше един от спорните текстове.
Ръководството на завода не се е съгласило и с другите предложения на синдикатите - отпуските да станат до 28 работни дни, според прослуженото време, а ваучерите за храна от 60 да се увеличат на 100 лева на месец. До момента няма реакция на подписката, която е подкрепена от 130 души. Ако исканията им не бъдат изпълнени, работниците ще преминат към ефективни протести.
66% от ТЕРЕМ са собственост на Корпоративна търговска банка, а 34 на сто - на Министреството на отбраната.
БНР

Няма коментари:

Публикуване на коментар