петък, 14 декември 2012 г.

Безсрочна ефективна стачка във ВМЗ-Сопот




 


13.12.2012. Работниците и служителите от „Вазовски машиностроителни заводи” ЕАД гр. Сопот започнаха безсрочни ефективни стачни действия. Към 11.00 ч. броят на участниците в стачката беше около 2500 души. Това съобщиха от Стачния комитет на КТ „Подкрепа” и КНСБ при „ВМЗ” ЕАД гр. Сопот. Исканията на стачкуващите работници са: изплащане на дължимите трудови възнаграждения; осигуряване на ритмично подаване на работа; осигуряване на подходящи условия на труд във връзка с настъпване на зимния сезон.
От септември до момента работещите в оръжейното предприятие, което е с огромни дългове и в процедура на приватизация, са получили само по 60 лева.
Лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" в завода Иванка Иванова и Димитър Атанасов заявиха, че в момента се изпълняват поръчки по няколко договора, предстои сключването и на нови, но от разговорите с ръководството е станало ясно, че пари за заплати няма:
Ние не сме хората, които трябва да кажат от къде да дойдат парите за заплати. Не сме виновни и никой от хората, работещи във ВМЗ, не е виновен, за да се стигне до това състояние, каза Иванова.
Искаме работа, договори. Нашите хора са доказали, че могат да работят. Това са технически грамотни хора. Хора, които знаят какво работят и могат да работят, каза Атанасов.
Някои от работниците живеят вече без ток. Нямат пари да си платят сметките, а други са осъдени от банки и частни съдебни изпълнители описват имуществото им. Родителите нямат пари дори да изпратят децата си на училище. Някои от стачкуващите се оплакаха, че не са получили никаква помощ от БЧК, въпреки настояването им.
„Спряха ни тока. Принудена бях да взема назаем пари от майка ми, която е със 170 лева пенсия. Нямам пари за закуска на двете ми деца - в 8 и 1 клас. Купуваме хляб и маргарин и това ядем", сподели Антоанета, една от участничките в стачката.
Заради исканията си някои от работниците са били заплашвани с уволнения, ако участват в стачката, твърдят от синдикалните организации на КНСБ и КТ ”Подкрепа", цитирани от БНТ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар