сряда, 17 октомври 2012 г.

Гръцки корабостроители щурмуваха министерството на отбраната


05.10.2012. Разгневени работници от атинска корабостроителница, изпълняваща предимно военни поръчки, които не са получавали заплати от шест месеца, нахлуха през входа на гръцкото министерство на отбраната в четвъртък (4 октомври) и блокираха достъпа до сградата до намесата на полицията за борба с безредиците, които ги принудиха да се оттеглят.
Демонстрацията в двора на бастиона на държавната сигурност съвпадна с нарастващия гняв срещу допълнителните мерки за строги икономии, които планира оглавяваното от премиера Андонис Самарас коалиционно правителство. Кабинетът предложи икономии в размер на 13,5 млрд. евро под формата на нови съкращения на разходите и увеличения на данъците въпреки натрупването на неплатени сметки и заплати към някои държавни служители.
По време на сблъсъците полицията арестува четирима работници и задържа още 110 души от група от около 250 протестиращи, които скандираха „Искаме решения, а не съкращения!“. Работниците реагираха на слуховете, че между 15 000 и 35 000 работници може да бъдат освободени от работа във връзка с изискваните от "Тройката" ЕС-МВФ-ЕЦБ реформи в замяна на спасителните заеми.
Началникът на генералния щаб на армията, генерал Михалис Костаракос, излезе, за да разговаря с протестиращите, но беше грубо прекъснат, когато се опита да ги убеди, че военните нямат отношение към техния спор за заплатите.
Джон Номикос, директор на атинския Изследователски институт за европейски и американски изследвания, каза, че разигралият се по време на протеста спектакъл буди тревога. „Какво повече мога да кажа, когато 450 демонстранти „окупират“ министерството на отбраната и началникът на въоръжените сили слиза, за да разговоря с тях?“, заяви той за SETimes.
Демонстрантите се събраха пред полицейското управление, за да протестират срещу ареста на своите колеги, и сблъсъците избухнаха отново, като най-малко трима души бяха ранени.
Синдикалисти, представляващи ГСЕЕ и АДЕДИ, най-големите синдикати в Гърция, както и "Държавната електроенергийна корпорация" и Атинското метро, обединиха сили с протестиращите.
„Недопустимо е онези, които потъпкаха всичко скъпо за нас, които станаха причина за обедняването на хиляди гръцки семейства, сега да арестуват тези работници за това, че настояват за своите права“, заяви Янис Панагопулос, който оглавява ГСЕЕ.
setimes.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар