петък, 12 октомври 2012 г.

Реформи за супермаркетите предизвикаха масови протести в Индия


Редица градове бяха почти напълно блокирани от недоволни тълпи

20.09.2012. Опозицията и синдикатите в Индия обявиха масови стачни действия поради плановете на правителството да отвори ритейл сектора (търговия на дребно) на страната за световните вериги супермаркети. Тълпи от работници са блокирали железопътните линии в щатите Утар Прадеш и Бихар, а Калкута и Бангалор са били парализирани.



Според министрите, уточнява „Би Би Си“, допускането на световни корпорации ще даде тласък на забавената икономика на Индия.

Миналата година правителството се опита да прокара сходни реформи, но в крайна сметка опозицията отново реагира остро и те не бяха предприети.

По данни на Конфедерацията на индийските търговци, близо 50 милиона души ще участват в протестите. Множество демонстрации са планирани за Делхи, както и други ключови градове.

Според протестиращите мултинационалните корпорации ще унищожат локалната конкуренция и ще променят изцяло икономическия и социален ред в страната. Всичко това ще е в ущърб на индийските търговци и ритейлъри, особено в условията на дребния бизнес.

Същото е и мнението на търговеца от Делхи Дийпак Сети.

„Тези големи компании привличат клиентела, като правят отстъпки, които могат да си позволят. Това означава, че хората тук масово ще останат без работа. Малки магазини като нашите ще са първите, които ще спрат да функционират“, уточнява той.

Съвсем наскоро правителството обяви и покачване на цената на дизела с 14%, което също разгневи гражданите и предизвика остра реакция от страна на опозицията.

Идеята на реформите е, че световни фирми като например Walmart и Tesco ще могат да закупуват до 51% от даден ритейлър в Индия. Промяната се изразява и в това, че световните корпорации ще могат да продават директно на индийския потребител, вместо както досега да прехвърлят продукцията на по-малки локални ритейлъри.

                                                                                                                                  econ.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар