сряда, 10 октомври 2012 г.

Картел за ниски заплати в Търговище


Благодарение на местни “картелни” споразумения Търговище от години изостава в нивото на доходите и е сред регионите с ниски заплати. Твърди се, че местните босове са постигнали споразумение да не вдигат заплати, за да няма прелитане на кадри от фирма във фирма. Бизнесмените, разбира се, отричат. Това обаче е довело до “отлитането” на много специалисти от областта.
За договорката се заговори и с влизането на “Шишеджам” в Търговище. Очакваше се стъкларският завод да даде големи заплати. Заради ниски възнаграждения в първите години обаче стъкларите излизаха неведнъж на протести. Поетапно българското дружество започна да вдига надниците и сега средните възнаграждения там са към 660 лв. Към тях обаче на всеки 3 месеца има бонуси от 150 до 250 лв. Заплатите се индексират на всеки 6 месеца. Така политиката по доходите превърна заводите в предпочитано място за работа, за което ти трябват връзки. Смята се, че точно ниските заплати в Търговищко, които за м.г. са средно 557 лв., са причина и за бягството на специалистите и недостига на квалифицирани кадри.
Към края на м.г. без препитание в областта са били близо 9500 души, като близо половината са на борсата повече от година. Масово се търсят шивачки, но там текучеството е голямо заради минималните заплати от 270 лева. “Там, където работодателите могат да избягат от задължителните прагове, заплащането е на минимални нива. Измислят ти и ред провинения, за да ти дръпнат и от малкото пари, които трябва да дават. Накрая при обещани 300 можеш да вземеш наполовина.
Масово се търсят хора за 3, 4, 6 месеца, като заплати не се обявяват. Предлагането е в сферата на търговията и услугите, където се дават минимални заплати. В пунктовете за технически прегледи например се плащало по 380-400 лв. заплата.
АНТОАНЕТА ИВАНОВА, в-к "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар