събота, 12 януари 2013 г.

Работниците от ВМЗ не могат да си платят наема за общежитията към завода


Работниците във ВМЗ – Сопот, които живеят в общежитията към завода, не могат да си платят наема за една стая и тоалетна.
Наемът, който плащат е 100 лева, като често в тази стая живее цяло семейство с дете. Хората са обезверени, защото не могат да си платят и тези 100 лева. Заводът също не опрощава този наем, защото пък общежитието, ако не събере наем от живущите, не може да плати тока и той ще бъде спрян. Те са благодарни за помощите на хора и синдикати за празниците, но това не може да компенсира липсата на заплати.
Даже на някои работници от страната им казват – нека близките ви помогнат. Не искаме подаяния, искаме работа и договори, казват работниците от този завод с традиции. За съжаление от традициите не е останало нищо, както показва изоставената сграда с гръмкото име Дом на културата. Сега там има само счупени прозорци, от радиоуредбата са останали само непотребни лампи, а на една бюро се валя никому ненужен Кодекс на труда.
Хората се страхуват, че могат да бъдат изгонени от общежитията, че ще останат без работа, а не знаят къде могат да отидат на тези години и с тяхната квалификация. Обвиняват и ръководството на завода, и държавата. Искаме държавата да направи нещо, казва съпругът на една работничка. Ако не могат да управляват, да си ходят. Трябва най - сетнe да се живее нормално в тази страна. Иначе за това бягат хората и отиват в чужбина.
бгнес

Няма коментари:

Публикуване на коментар