четвъртък, 17 януари 2013 г.

Блокада в знак на солидарност със стачкуващите работници от ВМЗ



16 януари 2013. С възгласи "Работници от ВМЗ, не се предавайте" и „Стачка! Блокада! Барикада!“ младежи блокираха централното столичното кръстовище на бул. "Патриарх Евтимий", бул. „Васил Левски“ и ул. „Граф Игнатиев“. Блокадата бе в подкрепа на протестиращите работници от Вазовските машиностроителни заводи в Сопот.
Протестиращите опънаха два големи транспаранта с надписи: "Солидарност със стачкуващите работници от ВМЗ-Сопот" и "Работници от глад умират, докато хищници се точат да приватизират".
В часовете преди блокада беше разпространено следното изявление:
“Повече от един месец работниците от ВМЗ-Сопот стачкуват срещу безпаричието, бедността, глада и мизерията, на които ги е обрекла държавата. Стотици работнически семейства стоят на тъмно и студено посред зимата, много от тях са заплашени да загубят жилищата си. На няколко пъти протестиращи работници припадаха от глад, а миналата седмица един от стачкуващите почина от инфаркт......
Ние се солидаризираме с исканията на стачкуващите работници и настояваме за незабавното изплащане на всичките им дължими заплати, както и за подобряване на отвратителните условия на труд.
Ние сме против приватизацията на ВМЗ и против съкращаването на 2000 работници.
Обръщаме се към отговорните държавни фактори – или изпълнете незабавно исканията на стачкуващите, или оставете на работниците сами да поемат управлението върху своето предприятие."

видео:
снимки:

















1 коментар:

  1. За да има реални резултати протестът на работниците трябва да добие политически смисъл!!!

    ОтговорИзтриване