вторник, 17 април 2012 г.

Заплашват с уволнения стачкуващи работници от „Асел”-Пловдив, отказали да работят за по 150 лв.


12.04.2012.В пловдивската фирма „Асел" работниците стачкуват, тъй като от декември насам получават по 100 лв. месечно, а днес ще им бъдат изплатени само по 150 лева от януарските заплати. Работодателят заплаши с уволнения протестиращите, които не се върнат към нормалния трудов процес.

Италианецът, собственик на фирмата, отказваше да излезе при протестиращите. По-рано през деня ядосан, че предприятието не работи, той е отпратил синдикалните лидери с думите „Имам парите, няма да ви ги дам, какво ще направите?". Впоследствие собственикът отказа да говори и пред журналисти, като ги изгони от завода.

Секретарят на синдикалната организация в „Асел" Никола Ангелов заяви, че от Инспекцията по труда са издали предписания да бъдат изплатени по 60% от заплатите. Възнагражденията на работниците варират около 400 лева и 100-150 лева са доста под половината, заявиха протестиращите. Инспекцията е открила и нарушения в бройката тоалетни, и липсата на стая за преобличане на жени.

Протестиращите са категорични, че няма да се върнат на работните си места, докато не получат всичките си дължими заплати.

dariknews

2 коментара:

  1. Днес 8.12 2013 година нещата не са се променили ! Правят се че не им пука ,дьржат се с работниците като с роби и не зачитат законите на страната ! Още ни дьлжат заплати а лихвите изобщо не смятат да изплащат .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, може ли да ни разкажете нещо повече за случващото се във Вашето предприятие, за да публикуваме материал? Може да ни пишете и на пощата - rabglas@gmail.com
      Поздрави!

      Изтриване