сряда, 4 април 2012 г.

Два милиарда лева дължат работодатели на служителите си



Два милиарда лева дължат работодатели на своите служители, а междуфирмената задлъжнялост в България вече достига 160 милиарда. Обезпокоителните данни са от проучване на Конфедерацията на труда "Подкрепа" и бяха оповестени на кръгла маса в Пловдив (13.02.2012). В дискусията за работните заплати, работното време и борбата със сивата икономика се включиха синдикати, неправителствени организации и държавни институции.

Факте е, че заплатите в България са ниски, но за сметка на това не се изплащат. Факт е, че бизнесът затъва все повече във финансови ограничения, но данъците и лихвите по кредитите са на високо ниво. Факт е, че лавинообразно натрупващите се проблеми вече показват същинските измерения на кризата. В песимистичната картина на гарантираната бедност сега най-важно е хората на наемния труд да знаят правата си. Това е становището на полицаи, прокурори, инспектори и контрольори. КТ "Подкрепа" в Пловдив вече работи по вариант с бързи съдебни дела да се блокират имущество за гарантиране вземания на работници.

Атанас Кръстев – КТ "Подкрепа" – Пловдив:

- За пример мога да посоча фабриката за китари. Там беше блокиран цех, след това се намери купувач, а с парите бяха изплатени работните заплати на съкратените служители.

Директорът на Областната инспекция по труда в Пловдив - Атанас Чернаев, съобщи, че след проверки на инспекторите 500 фирми са изплатили общо 8 милиона лева задължения за заплати и обезщетения. Той поясни, че Кодексът на труда сега не гарантира пълното получаване на възнаграждението при затруднения на работодателя.

Атанас Чернаев – директор на Областна инспекция по труда – Пловдив:

- Има един текст, който казва, че трябва да се гаранитира минимум 60 процента от работната заплата на всеки един работник и неспазването на това изискване е административно нарушение.

За останалите 40 процента от заплатите си от една година чакат работниците на пловдивския градски транспорт. Съветът на синдикалистите е всички ощетени да потърсят правата си в съда. И да го направят бързо, защото неполучените пари след три години отпадат като задължение на работодателя.

bntplovdiv.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар