четвъртък, 5 април 2012 г.

Без заплати – Пловдив, Велинград, с.Капатово

300 работници в Пловдив от Нова година без заплати





Италиански собственици на завод за електронни компоненти в Пловдив не изплащат навреме заплатите на работниците. Те дори отказали на синдикатите да предоставят документите за платените възнаграждения. Това е нарушение на закона и се е наложила намесата на Инспекцията на труда, за да може да се влезе на територията на производствените халета.

В предприятието на фирма "АСЕЛ" не се спазва българският Кодекс на труда, убедени са от "Подкрепа", защото за 300 работници имало само 4 тоалетни, а през зимните месеци температурата в цеховете била под 10 градуса.


Работници от общинската фирма "Стройком" във Велинград не са получавали заплати от 15 месеца.



Служителите трябва да получат между 3 и 5 хиляди лева за изработения труд. От края на миналата година общинското дружество е обявено в несъстоятелност, а сагата вече е в ръцете на съда. Докато това приключи обаче служителите на общинската фирма няма с какво купят хляба за трапезата си. Освен тези хора пари имат да взимат и съкратените вече работници, които още чакат да получат обезщетенията си. Главна вина за патовата ситуация според тях има общинското ръководство и общинският съвет заради бездействието си. На сесии на местния общински съвет на няколко пъти е обсъждан редът, по който да бъдат удовлетворени паричните вземания. Внасяни са предложения с постъпилите от продажби на имущество пари да бъдат погасявани задълженията. Както е видно обаче и до този момент служителите на общинското дружество чакат да получат изработените си заплати.

Село Капатово, Петричко:

Няма коментари:

Публикуване на коментар