петък, 27 април 2012 г.

Унищожаването на ЕЛМА-Троян




Работници от вече бившия най-голям завод в Троян четвърта година чакат заплатите си. Въпреки че са осъдили работодателя, не са получили почти нищо.

Заводът е бил управляван от бизнесмена Николай Банев, като преди няколко години управлението е прехвърлено на друг човек, а днес Банев се явява дори най-големият кредитор, т.е. на него се дължат най-много пари.

Емблематичният за Троян завод за електромотори ЕЛМА, днес тъне в разруха под катинар. Краят настъпва явно през 2008 година, когато въпреки нестихващите поръчки, заплатите на работниците започват да се бавят, а в последствие спират. Някои от тях си тръгват доброволно още тогава. Други са съкратени година по-късно. Но всички - без пари за заработеното за месеци назад.

В това положение са стотици хора – над 400. 150 от тях вече са осъдили фирмата, но още чакат заплатите си. Ощетените многократно са се обръщали към Инспекцията по труда. След всяка от общо осемте проверки на инспекторите следвало раздвижване, но за кратко.

По информация на bTV към този момент фалиралото предприятие по документи храни един счетоводител, специалист по ОТК и портиер. Проверка на място не откри нито един от служителите – само порутени и опразнени халета под ключ.

Местните все още помнят, че управляващ на предприятието е бил бизнесменът Николай Банев. Самият той обаче определи себе си като един от най-големите кредитори на ЕЛМА и като губещ изрази мнение, че би подкрепил недоволните. Справка в търговския регистър сочи, че Банев е заличен от списъка на управителите на дружеството още през септември 2008 г.

В момента губещата фабрика е в ръцете на Анна Димитрова Райкова. Въпросната дама обаче е неоткриваема през последните месеци. На телефоните за връзка, посочени в интернет, не отговаря никой. Проверката на bTV на място показа, че това няма как да се случи, защото и административната сграда тъне в разруха. Това още повече притеснява „ужилените" работници. Те са изпратили протестна подписка и отворено писмо до четири министерства и подготвят масов протест.

Бившето предприятие е натрупало задължения в размер на 8 млн. лева, голяма част от тях към самия Николай Банев. На фона на разпада на ЕЛМА, в Троян заработва друго предприятие на фамилията - ЕЛМАТЕХ. Според Николай Банев новото предприятие е поело само най-добрите работници от ЕЛМА. А за останалите не се знае колко дълго трябва да чакат, за да си получат заработеното.

бтв

Няма коментари:

Публикуване на коментар