сряда, 9 февруари 2011 г.

„Терем"-Търговище в стачна готовност

Стачна готовност в „Терем” Търговище. Причината са неизплатени заплати на близо 300 работници на военно-ремонтния завод. Синдикатите поставиха двуседмичен срок за започване на преговори за издължаване на парите. В противен случай се готвят да протестират.

Повече от една година работниците на „Терем” в Търговище не са получавали цялата си заплата. Вместо това заводът им дава минималните 240 лева на месец.

„Няма поръчки, няма перспектива, няма бизнес програма, която да гарантира, че тези хора ще работят и ще си получават трудовите възнаграждения”, обясни Витан Вълчев - синдикален представител на КТ "Подкрепа" в завода.

Въпреки че предприятието съкрати близо 200 човека, за останалите в цеховете пак няма работа и пари. По-малко от една пета от мощностите работят.

„Този завод хранеше толкова много семейства, а в момента е не на дъното на някаква яма, а е под дъното на тази яма”, жалва се съкратеният Иван Иванов.

Дълговете на „Терем” само за работни заплати са над един милион лева. „Митинги, шествия, манифестации и започваме. Повече така не може. Ние сме написали в декларацията - Чашата на търпението преля”, закани се Витан Вълчев.

Директорът на завода не пожела да застане пред камера. Обеща, че тази седмица ще има плащане, но не уточни каква е сумата. Инспекцията по труда е дала предписание до края на месец април предприятието да се издължи на работниците си.

Видео:

Няма коментари:

Публикуване на коментар