вторник, 15 февруари 2011 г.

Железничарите са пред стачка заради убийствените съкращения, които иска да им наложи Световната банка

Опитите за сближаване на позициите между синдикатите, министерството на транспорта и ръководството на холдинг "Български държавни железници" (БДЖ) и на Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) за реформата и съкращенията на служители в двете дружества удариха на камък. Работната група, която до днес трябваше да направи план за финансово стабилизиране на дружествата и социален пакет за преквалификация на освободените служители, все още не е постигнала резултат. В началото на другата седмица синдикатите вероятно ще решат да обявят национална стачка, която може да спре влаковете.

Причината за напрежението е, че синдикатите и ръководствата на дружествата не могат да постигнат съгласие по предлаганите съкращения. Те се налагат, тъй като БДЖ и НКЖИ ще получат заем от 600 млн. лв. от Световната банка, при условие че намалят с 30% средствата за персонал, който е около 27 хил. души. БДЖ ще получи 460 млн. лв. от парите за покриване на стари заеми. Заемът за НКЖИ ще е 140 млн. лв. и ще се използва за купуване на машини за поддържане на ремонтираните линии между Пловдив и Бургас и Пловдив и Свиленград, за които в момента няма техника.

"До 2014 г. в НКЖИ трябва да бъдат съкратени 2944 човека, като през 2010 г. вече бяха освободени 1026", каза директорът на инфраструктурната компания Милчо Ламбрев на пресконференция в министерството на транспорта. Колегата му от БДЖ Пенчо Попов каза, че до края на 2014 г. служителите на превозвача трябва да намалеят с 2800.

Според синдикатите обаче планът за съкращения в НКЖИ е до 2016 г. и броят на освободените е 5065. "Имаме информация, че от Световната банка искат да бъдат закрити и непечеливши влакове и линии и ако това се случи, съкратените ще са повече", каза председателят на железничарския синдикат към КНСБ Петър Бунев пред "Дневник". Той каза още, че точните ангажименти за съкращения на хора, линии и влакове са записани в документите по преговорите с банката, които от дружествата и министерството отказвали да им предоставят. "Имаме последователна позиция от самото начало на преговорите - съкращения може да има, след като се направят инвестиции. Досега не сме видели конкретни планове за инвестиции, а само чуваме неясни намерения", каза Бунев.

"Предоставихме на синдикатите социален пакет с профил за преструктурирането на двете дружества, разчети как ще се намали персоналът и какви ще са съпътстващите мерки", каза зам.-министърът на транспорта Камен Кичев. Нито той, нито ръководителите на двете компании дадоха повече подробности за социалния пакет.

"Получихме документите в понеделник вечерта. В тях няма нищо конкретно, а са преписани програмите от сайта на социалното министерство и клаузи от колективните трудови договори", коментира Бунев. Той добави, че в началото на другата седмица ще има среща на синдикалните лидери в БДЖ и НКЖИ и вероятно ще се вземе решение за обявяване на стачка. Вече има решения на Националния институт за помирение и арбитраж, според което при ефективна стачка служителите на НКЖИ и на дружествата за пътнически и товарни превози към БДЖ няма да работят между 8 и 16 часа, когато ще бъдат спрени и влаковете. Предстои да излезе подобно решение и за холдинг БДЖ.

"Помолихме ги да не стачкуват", каза зам.-министър Кичев. Според ръководителите на БДЖ и НКЖИ обаче едва ли двете страни ще се разберат по спорните въпроси.

www.dnevnik.bg

НИКАКВИ СЪКРАЩЕНИЯ!
НИКАКВО ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД СВЕТОВНАТА БАНКА! СТАЧКА!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар