понеделник, 28 февруари 2011 г.

Пловдивски шивачки готвят протест заради мизерни заплати (42 лв на месец!!!)

Министерството на отбраната не възлага на собствените си предприятия поръчките, а ги дава на частни фирми, смятат от КТ "Подкрепа"
Ескалира напрежението сред работещите в „Интендантско обслужване" - Пловдив, заради мизерното заплащане и хората са готови за стачни действия, съобщиха от Регионалния синдикат „Подкрепа".
В момента пловдивските шивачки от „Интендантско обслужване" изработват за страни от Западна Европа на ишлеме рокли, за които им се плаща по лев за бройка.
"Проблемът със заплатите е много сериозен, защото от началото на годината голяма част от хората на практика не получават и минималната работна заплата", заяви за радио Пловдив Тодор Воденов, председател на националния синдикат „Отбрана" към КТ "Подкрепа". Причината според него е, че поръчките които изпълняват, имат много ниски разценки за труда и не могат да осигурят нормално възнаграждение.
Воденов определи като общ проблем на работодатели и синдикати във всички клонове на дружеството, че министерството на отбраната не възлага на собствените си предприятия поръчките, а ги дава чрез конкурси на частни фирми.
Освен това, синдикалният лидер упрекна военното министерство, че поставя в неизгодно положение собственото си дружество с нареждането „Интендантско обслужване" да не обжалва резултатите от конкурсите за обществени поръчки, с аргумента да не се бави изпълнението им. Според Тодор Воденов обаче, единственият резултат е, че така се дава възможност на частни фирми да шият униформите за българската армия, вместо „Интендантско обслужване", което е създадено именно с тази цел.
КТ "Подкрепа" ще настоява министерството публично да заяви как ще управлява собствените си търговски дружества, но в интерес на ведомството и на хората, които работят в тях.

www.econ.bg  

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Шивачки работят за 42 лева на месец

Синдикати искат оставката на директора Соня Неделчева

Шивачки работят за мизерна месечна заплата между 42 и 70 лева, алармира вчера областният лидер на „Подкрепа" Атанас Кръстев. Освен че условията на труд били крайно мизерни, стоте работнички в „Интендантско обслужване" не получавали даже минимална работна заплата. Жените се трудели по 8 часа дневно, за да шият на ишлеме, но простите сметки показват, че за една пола или панталон получават по лев-два.

„Има Колективен трудов договор, подписан на ниво София, тъй като принципал е Министерството на отбраната. Договорката е за минимална заплата, плюс 10 лева, което прави 250. Това трябва да спре", категоричен е Кръстев. Потърпевши са 100 работнички от Калофер и 20 от пловдивския клон на предприятието. Според синдикалния лидер директорът Соня Неделчева трябвало да бъде незабавно уволнена. Той ще поиска незабавното й отстраняване в писмо до военното министерство.

www.marica.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар