сряда, 16 февруари 2011 г.

Роми протестират – искат работа



Над 200 роми от Столипиново обсадиха кметството на район „Източен" в Пловдив рано тази сутрин (14.02.2011). Причината за импровизирания протест се оказаха недостатъчното работни места по програмите за временна трудова заетост. Недоволството беше потушено, след като районният кмет обеща, че всички желаещи ще бъдат наети на работа още от следващата седмица.
Над 800 роми от „Столипиново" са подали молба за включване в програмата на социалното министерство на временна заетост тази година. Днес изтича крайният срок, в който хората трябвало да бъдат записани. По думите им обаче социалната работничка в кметството на район „Източен" – Мая Танева, дошла в махалата, взела данните на няколко души и си тръгнала. Точно към нея беше насочен и гневът на протестиращите .
Роми: „Искаме да работим... това не е живот ... тя ни остави и избяга."
„Щом, вика, не работите, ще ви пиша, че не работите и ще ви спират помощите."
„14 дена аз работя за 50 лева, работа ли е това? Да ни дават работа – да работим."
„Три деца с 90 лева - така не може."
Молбите за включване в програмата за временна заетост тази година били неколкократно повече от миналата и изненадали районната администрация - призна кметът Петър Петров.
След бързо съвещание с директора на „Социално подпомагане" Надя Танева и с полицаите от Шесто районно полицейско управление, проблемът беше разрешен. И 800-те роми, подали молби, ще бъдат наети, разпределени в 10 бригади и изпратени да чистят площадки, здравни заведения, ясли и училища в квартала.
За да получат възнаграждението си от 50 лева в следващите две седмици, те ще трябва да работят плътно по 4 часа дневно. За да се предотвратят нови импровизирани протести като днешния, за всеки случай, компания в градинките ще им правят и полицаи (??? Това работа ли ще е или затвор?!? - РГ).
БНТ-Пловдив

Няма коментари:

Публикуване на коментар