петък, 4 март 2011 г.

Кризата увеличи трудовите злополуки с фатален край

Рязък скок на злополуките на работното място с фатален край заради кризата отчетоха от Главна инспекция по труда. Най-много трудови инциденти са станали в строителството и добивната промишленост. Причините са занижен контрол и наемане на неквалифицирани и недобре подготвени кадри. В същото време намаляват случаите на трудов травматизъм – заради увеличаващата се безработица. "Когато едно предприятие е в затруднено положение, контролът отслабва" - подчерта Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика.

Голяма част от трудовите злополуки стават и заради стреса на работното място. Напрежението, продиктувано от кризата, води до намалено внимание, и повече грешки при работа. В някои от случаите това се оказва фатално. За да се намалят подобни инциденти Главна инспекция по труда започва засилени проверки. От там ще следят и за злополуки в резултат на съвременните рискове на работното място – алкохол и наркотици.

Видео:


ТВ Европа

1 коментар:

  1. Коментар от страницата ни във фейсбук: Необходимо е за да няма трудови злополуки , доказано от преди 20 г., всекидневен инструктаж на работниците, подходящо работно облекло, нормални условия за работа , нормиран работен ден - 8 часов , и за да няма стрес на който са подложени работниците , редовно изплащане на аванс и заплата. Това , което работодателите , на тоя етап неискат да осъществят в интерес на работника . Няма нищо учудващо , при тоя създаден обществен строй - тези наложени условия на работника , довеждат до такива инциденти.

    ОтговорИзтриване