петък, 25 март 2011 г.

„Настояваме да се криминализира неплащането на работни заплати”


„През последните месеци непрекъснато се сигнализира от нашите синдикални структури за забавяне на изплащането на работните заплати, или за тяхното частично изплащане. Виждаме какви са инфлационните моменти в страната, какво става със стоките от първа необходимост, с които се издържат семействата, какви са цените на хранителните продукти. Не стига, че са замразени работните заплати в много браншове и отрасли в бюджетната сфера, но при такава инфлация хората не си получават заработените заплати", алармира в ефира на радио К2 Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ.

Вчера (23.02) те са се обърнали към министъра на труда и социалната политика с предложение за криминализиране на умишленото неплащане на заплатите на работниците. „Работодалети в такива случаи трябва да носят отговорност за нарушаване на човешки права, както и е прието в Белгия", посочи Никифоров. Той даде пример с ръководството на „Терем", които не плащали заплати на служителите си, а в същото време си купували скъпи офиси в центъра на София.

От КНСБ са настояват също така да не се пренебрегват изискванията за безопасност и здравословни условия на труд.

„Сега, през зимните месеци, ако отидем в много халета и производствени помещения, дори в отделни ведомства, ще видим, че хората мръзнат, а са принудени да работят при тези условия само защото трябва заработят макар и малките си работни заплати", обяви заместник-председателят на синдикалната организация. „Държавата да се разплати с фирмите за извършената работа, а ако има престъпления да се търси отговорност. Защото на места се получи така, че през Българска банка за развитие фирми получиха заработените средства, но забравиха отново да платят работните заплати", допълни още по радио К2 Валентин Никифоров.

В черния списък с най-големите длъжници са "Автомагистрали - Черно море"- Шумен, които не са изплатили заплати за 1,9 млн. лв., "Виа Апиа",  Кюстендил – 1,227 млн. лв.,, ВМЗ - Сопот – 1,155 млн. лв. и др. Севлиевската фирма "Оригинал" АД пък е сред рекордьорите по продължителност на нарушението - тя не се е издължавала до край на своите работници цели 21 месеца!

Радио К2

Няма коментари:

Публикуване на коментар