четвъртък, 24 март 2011 г.

Работници от Хладилника – на протест за неплатени заплати

Близо 70 работници се вдигнаха на протест (11.02.2011) заради неизплатените им от четири месеца заплати в известното като Хладилника предприятие в сунгурларското село Подвис.

В протеста на измъчените хора беше забъркано името на депутатката ГЕРБ Вяра Петрова, тъй като допреди стъпването си в Народното събрание тя е била изпълнителен директор на предприятието. Сега по документи не фигурира в ръководството, но хората я сочат като неофициален свой началник. Преди дни те потърсиха подкрепата на кмета на Сунгурларе Георги Кенов, за да получат парите си.

От община Сунгурларе са изпратили колективен иск от името на работниците в Хладилника до Инспекцията по труда, но все още от там няма отговор.

Работниците имат договори със софийската фирма „Алена Дистибюшън“ ЕООД, чийто управител Ангел Христов никога не се е явял пред работниците си и за тях той е абсолютно мистична фигура. Те получавали формулярите готови, подписани и подпечатани и ги разписвали пред касиерката в сградата на Хладилника в Подвис. Там се сблъсквали и с началник-смяна Петър Желев, който ги заплашвал, че ако искат пари, ще бъдат уволнени. Желев е бил на ключова позиция и допреди две години, когато шеф на предприятието е била именно Вяра Петрова.

В Хладилника работят постоянно служители, но са наемани и хора с тримесечни трудови договори, предимно жени, които са обработвали плодове и зеленчуци и след това са ги замразявали. Които искат заплата, били освобождавани от работа. Потърпевшите са хора от всички села в района – Климаш, Прилеп, Подвис, Лозарево, дори от Котел, които са пътували за работа всеки ден. Те се оплакаха, че са работили в жестоки условия, мокри, затънали в ледена вода. „Телата ни изтръпваха, а сме карали и нощни смени, не сме спирали да работим по 14 часа. Надявахме се поне за празниците да получим някой лев, за да можем да посрещнем Коледа и Нова година, имаме деца, внуци, искахме поне да можем да им купим по някое малко подаръче.“

www.factor-bs.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар