сряда, 9 март 2011 г.

Дано! БДЖ може да не получи заем от Световната банка заради стачката

Транспортното министерство призова железничарите да не стачкуват

Стачка в железниците може да попречи на получаването на заемите от Световната банка. Това предупреди пред 3E зам.министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев. На 10 март железничарите ще протестират предупредително, а след това ще стачкуват ефективно като ще се движат само нощните влакове.

Протестиращите са против освобождаването 5700 души до 2014г. Те настояват да бъде приета програма за развитие на БДЖ.

БДЖ очаква да получи 460 млн. лв. от банката като държавен заем, с които да погаси старите си задължения. НК"Железопътна инфраструктура" пък договоря инвестиционен заем от 140 млн. лв. за развитие и подобряване на инфраструктурата.  Неотдавна беше подписан меморандумът със Световната банка, която поставя като условия за финансирането оптимизирането на персонала с 30%.

"Възможно е ефективна стачка да повлияе негативно върху получаването на кредитите. Призовавам железничарите да не протестират, защото няма да има средства за изплащане на заплатите им", коментира Кичев.Той допълни, че разговори със синдикатите ще се водят до последно.


До кога ще се развява Световната банка като плашило? Няма нищо по-хубаво от това, ако стачката провали получаването на този заробващ и унищожителен „заем”. Управляващите, ако искат наистина да помогнат на БДЖ, трябва да проумеят няколко прости неща: Световната банка води не до разрешаване, а до задълбочаване на кризата в държавните железници. Пресечете контрабандните канали, открийте и осъдете тези, които са източвали БДЖ, възобновете производството в МК „Кремиковци” – ето истинското решение. Стига низкопоклонство и раболепничене пред световните банкери – нужна е опора на собствените сили и самостоятелност. Нека са научим да си разрешаваме проблемите сами. На вълка вратът му е дебел, защото си върши работата сам. (РГ)

Няма коментари:

Публикуване на коментар