четвъртък, 17 март 2011 г.

Протест на шивачки от Сапарева баня (видео-репортаж)



Около 40 шивачки във фирмата на един от кандидатите за лидер на ГЕРБ-Сапарева баня-Димитър Димитров прекратиха работата си на 14 март в знак на протест срещу забавянето и неизплащането на заплатите им. Шивачката Даниела Ортакчийска обясни, че работниците не са взимали заплати от три месеца, като освен това им се дължат от 70 до100 лв. за извънреден труд от предишната година. „Само ни мотаят, че тази седмица ще се плати, другата, а накрая нищо.
Последният път като реши да дава заплати, парите стигнаха само за четирима души и след тях казаха, че са свършили. И въобще да не се извинява с кризата, защото предприятието работи на пълни обороти и всяка седмица се товарят камиони с готова продукция”, обясни още Даниела.
За последната година от 120 души във фирмата са останали 40 работници. Последните 12 пуснали предизвестия, но още преди да изтече срокът им Димитров освободил хората, „за да не му бучат”, уточняват шивачките.
Добринка Айдарска обясни още, че шефът им изплатил по 20 лв. за задушница, но голяма част от жените, включително и тя, имат заеми към банки и непрекъснато ги търсят от централите, защото не могат да погасяват дълговете си. На поканите да им обясни положението пък Димитров не отвръщал и избягвал да се появява във фирмата.
„Сега отвори фирма в Радомир на наш гръб. Работим извънредно, а после той казва, който ни е карал да стоим той да ни плаща. Коя бригадирка ще посмее да ни държи извън работно време, ако няма заповед от него обаче?”, пита Айдарска.
www.dennews.bg




Няма коментари:

Публикуване на коментар