четвъртък, 31 март 2011 г.

Държавата – майка или мащеха за безработните



Близо 14 200 са регистрираните безработни лица на трудовата борса в Шумен.
Все повече фирми намаляват обема на своята работа или закриват дейността си. Не липсват и работодатели, които напускат страната, а работниците им остават в задънена улица, тъй като няма кой да им оформи документите, за да се регистрират в Бюрото по труда.
Необяснима за Станислава Стоянова остава ситуацията, в която попада, по време на болнични след раждане.
Майка на две деца, второто на едва два месеца, с 18-годишен стаж като преподавател по английски език и човек, който си е плащал всички задължения към държавата изведнъж от Центъра за езиково обучение, в който работи, я съкращават.
Работила за 500 лева. След всички удръжки получавала малко под 390.
В ситуацията, в която се намира в момента, не може да си позволи да плаща същите данъци на държавата, които е плащала докато е работила. Обмисля да си плаща само здравните докато си намери нова работа.
Всъщност намирането на работа става все по-трудно.
Близо 15 % достигна безработицата в Шуменско от началото на годината. Така областта се нарежда на четвърто място в страната ни по брой на хората, останали без препитание.
Основни фактори за ръста на безработицата са липса на сезонна заетост и промените в Кодекса за социалното осигуряване, където срокът за регистрация в бюрата е намален на 7 дни.
novatv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар