четвъртък, 10 март 2011 г.

Предупредителна едночасова стачка в българските железници (преглед)

Предупредителната едночасова стачка в българските железници спря 52 влака от общо 60, които по график трябваше да пътуват между 10 и 11 часа тази сутрин. Почти всички по-големи жп възли и гари се включиха в протеста.

Предстоящите съкращения на персонала и замразяването на заплатите до 2014 година са основните притеснения на железничарите. Около 100-ина работници се събраха на Централна гара София, за да изразят недоволството си.

- Тук от години няма увеличение на заплати.
- Аз си уплътнявам обувките от 41 номер до 43 с два чифта чорапи. Нема обувки просто - стари, кой какво има.

Касите на жп гара Варна също спряха да работят за един час. Образуваха се дълги опашки, но пътниците чакаха търпеливо.

- Хората са прави, искат да остaнат на работа, къде ще отидат машинист или стрелочник.

Част от протестиращите от пловдивския клон на БДЖ се събраха на Централната гара, а останалите според синдикатите, са стачкували по работните си места. Недоволните отново напомниха, че повечето вагони са амортизирани и остарели. Сигурни са, че ако има съкращения, качеството на обслужване ще се влоши.

- Тия, които останат ще си имат проблеми, натоварват се прекалено много и може да се стигне в определен момент да не могат да си свършат работата.

Някои от железничарите в Мездра и Враца обаче не се включиха в протеста.

- Аз лично няма да участвам, защото е за запазване на администрацията. Когато стачкуваха помощници и машинисти, администрацията стачкува ли?

Зверино е малка гара в Искърското дефиле. Всеки ден стотици хора оттук и околните села пътуват на работа до големите градове. Автобуси почти няма, но и хората предпочитат железницата, защото е по-евтина. Макар че стачката им създаде проблеми, почти всички пътници застанаха зад протеста на железничарите.

bnt

Видео:
















Солидарност със стачкуващите железничари

В централата на КНСБ и КТ "Подкрепа" пристигат от цялата страна - от федерации, синдикати и съюзи, както и от международни синдикални конфедерации и организации писма и декларации в подкрепа на справедливите стачни искания и действия на българските железничари. Такива вече се получиха от Международната конфедерация на професионалните съюзи, от Европейската конфедерация на професионалните съюзи, от Профсъюза "Солидарност" – Полша, от Европейската федерация на работещите в транспорта, от Синдиката на железничарите и транспортните работници към Германската конфедерация на профсъюзите, от Генералната конфедерация на труда на Гърция, от Младежката организация към Паневропейския регионален синдикален комитет.
Синдикатът на българските учители, Независима синдикална федерация на енергетиците в България /НСФЕБ/, Синдикална федерация "Металици" в нарочни писма и декларации изразяват своята солидарност с планираните ефективни стачни действия.
НСФЕБ - КНСБ напомнят, че са готови на всякакви законни солидарни действия в защита на справедливите искания на железничарите за възтържествуване на социалната справедливост и икономическата логика в държавата, които предполагат приоритетна политика за оцеляването и бъдещото развитие на железопътния транспорт. От СФ "Металици" напомнят, че "с необяснимите си решения, довели до спирането на "Кремиковци", правителството предопредели това развитие на събитията в железниците. Българските металурзи Ви подкрепят и Ви пожелават кураж и успех в стачните действия за защита интересите на гордите български железничари!"

bgnes


Повече подробности за хода на стачката: http://www.focus-news.net/?id=n1501035

Няма коментари:

Публикуване на коментар