петък, 11 март 2011 г.

Акция за солидарност на гара „Подуяне”

На 10 март хора от „Работнически глас” проведохме акция за солидарност с предупредителната стачка на железничарите. Мястото – гара „Подуяне” в София. Разпространени бяха специално направени плакати в подкрепа на протестиращите работници.



Разбрали, че сме дошли да подкрепим стачката, шлосери, кантонери и стрелочници от гарата ни наобиколиха и започнаха да ни разказват за многобройните и тежки проблеми на работното им място: ниски заплати (300-400 лв.), не се дават пари за работно облекло, условията на труд са тежки, често боледуват. Редом с това – раздут до безкрай чиновнически апарат от привилегировани служители, шуробаджанащина, синдикати, които са свързани повече с работодателите отколкото с работниците и т.н... Липсва и единство между самите трудещи се – например машинистите, които взимат 3-4 пъти по-високи заплати от шлосери и кантонери (т.е. около 1200 лв.), отказват да се солидаризират със своите колеги. Липсват им и водачи, лидери, които да ги организират и вдигнат на борба. Хората са отвратени от този „див, варварски капитализъм от неофашистки тип”, който е на власт в България. Те искат възстановяване на безплатното здравеопазване и образование, както и да бъде осигурен работа за целия трудов народ.

...В 11.00 ч. работата на гарата беше възобновена. Нашите събеседници, нарамили 3-килограмовите си гаечни ключове, се сбогуваха с нас и се заеха с регулярната проверка на здравината на релсите в района на олющената стара подуянска гара...

                      

 

4 коментара:

  1. трябвало е да се отиде на гара "Подуене-разпределителна", там да се види как работят. АСУ е разпломбирана, а на ръководителя-движение това не му прави впечатление, вагон-задържателите не работят и никой и не иска да ги поправя-"било така от години", ел-табло от 25KV стои без капак и на никой не му прави впечатление. Да не говорим за това как се извъшват текущите ремонти на подвижния състав- над 70% от авариите по влаковете са от извършен некачествен ремонт.

    ОтговорИзтриване
  2. Можеш ли да напишеш нещо по-подробно и да го публикуваме?

    ОтговорИзтриване
  3. Коментар от читател на страницата ни във фб: Привет, мили мои колеги, знам, че от 20 г. работите в тежки условия на труд, с нередовно изплащане на заплатите, което рефлектира върху Вашите семейства, но се гордея с това , че сте истински железничари - хора на отговорността и дълга пред Родината. Продължавам да Ви подкрепям и да бъда съпричастна с Вас. Успех на стачниците. Долу ръцете от БДЖ.

    ОтговорИзтриване
  4. Коментар от читател на блога: браво на учасниците в акцията за правилния и искрен подход в работата с трудещите се.....следващия етап е освен да се посочват и анализират проблемите да се посочат практически начини за успешното им решаване, тоест достигане на реално повишаване материалното благосъстояние на работниците или поне опазване на сегашното

    ОтговорИзтриване